spot_img
Srijeda, 22 Marta, 2023
HomeSportJoš nema viza za sportiste iz Republike Srpske

Još nema viza za sportiste iz Republike Srpske

-

Sportisti iz Republike Srpske nisu dobili vize za odlazak na takmičenje u Mančester.

Za Katarinu Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zoranu Sandić iz Zvornika, članice tekvondo tima BiH, nema britanskih viza. Njihove kolege Nedžad Husić, Dinko Šegedin, Petra Ždero i trener Haris Husić, vize su dobili. Oni žive u drugom entitetu. 

Konkretno, dvoje ima hrvatski pasoš pa im vize i ne trebaju, ali ovima kojima trebaju, na vrijeme je stiglo odobrenje.  U Tekvondo savezu BiH kažu da su proceduru ispoštovali. 

“Ispred Saveza su otišli zahtjevi na vrijeme, uplaćen je smještaj, kotizacija, dobili smo potvrdno pismo, dalje za vize predaje svaki pojedinac za sebe, to su naravno svi uradili”, kaže Samir Šarić, član Predsjedništva Tekvondo saveza BiH.

Reakcije su, očekivano, krenule da pljušte. “Pale su maske”, “Ne može biti slučajnost”, samo su neke od poruka koje stižu iz Republike Srpske. Oglasila se i predsjednica, Željka Cvijanović, koja kaže da je ponašanje brutanske administracije podsjeća na neke mračne periode iz prošlosti Evrope i svijeta. 

“Ja bih to razumjela znate kad? Kada bih vidjela na spisku tri Bošnjaka, dva Srbina, jednog hrvata itd, ali molim lijepo, da samo vidimo djevojke koje su sprske nacionalnosti dolaze iz Republike Srpske, pa to je odvratno i brutalno, moram reći da je meni to neprihvatljivo u savremenom svijetu”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta stiže poruka da je uskraćivanje viza neosnovano dok brojni sportski radnici iz Srpske komantarišu da se od Britanaca ništa dobro i ne može očekvati i da ovo, s obzirom na trenutnu situaciju, ne može da bude slučajnost. To što jedino takmničarke iz Republike Srpske nisu dobile vizu, britanski ambasdor u BiH opravdava – gužvom i prioritetima. Oglasio se na Tviteru njegovu objavu objavu, kao odgovor na naš mejl, prepisali su službenici ambasade. 

“Vidjeli smo određene netačne informacije o obijanju izdavanja UK viza. Zbog pravila o zaštiti privatnosti ne moženo komentarisati pojedinosti. Kašnjenja u izdavanju viza za UK se dešavaju širom svijeta zbog prioritizacije aplikacija za vize iz Ukrajine”, kaže Metju Fild, britanski ambasador u BiH.

Na taj tvit mnogi su mu i odgovorili. “Jadan pokušaj da se operete za sraman potez”, “Pola tima dobilo vize a djevojke iz Republike Srpske nisu. Ako ne možeš pomoći, onda barem ćuti”, neki su od komentara. 

Iako se zahtjev za njenu vizu još razmatra, za Katarinu Krajišnik takmičenje je gotovo, jer neće stići da ispuni procedure potrebne za registraciju takmičara u Velikoj Britaniji. Malo nade ostalo je za Zoranu Sandić, koja bi tek trebalo da putuje sutra naveče. Ukoliko viza bude odobrena. Takmičenje je danas počelo.

SourceATV

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,742FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts