spot_img
Srijeda, 22 Marta, 2023
HomeMladiKrov nad glavom zadržava mlade

Krov nad glavom zadržava mlade

-

Riješeno stambeno pitanje velika je olakšica za supružnike koji žele da osnuju porodicu, ali i motiv više za ostanak u Srpskoj, što su shvatili i nadležni u nekoliko lokalnih zajednica koji uveliko rade na tome da izgradnjom zgrada za mlade bračne parove zadrže stanovništvo na ognjištima.

Značaj ovakvih projekata grad Doboj prepoznao je još prije nekoliko godina, a tim putem krenule su i neke opštine kao što su Srbac i Foča, koje su već preduzele korake s ciljem izgradnje zgrade za mlade, gdje će cijene biti znatno povoljnije od tržišnih.

Lokalni parlament u Foči usvojio je odluku o izgradnji višeporodičnog stambenog objekta za mlade bračne parove u naselju Donje polje. Načelnik Foče Milan Vukadinović kaže za “Glas Srpske” da planiraju da prave zgradu jer žele da mladi ostanu i tu zasnivaju porodice.

  • U zgradi će biti 55 stanova. Raspisani su javni pozivi za izvođača radova i za prijavu mladih parova i očekujemo da će to biti veoma brzo realizovano – istakao je Vukadinović. Uz gradnju ove zgrade, dodao je, nastoje da i otvaranjem novih radnih mjesta i drugim pronatalitetnim mjerama zadrže stanovništvo koliko je to moguće u vrijeme sve češćih odlazaka, ne samo iz lokalnih zajednica nego i zemlje.

I u Srpcu nastoje da raznim mjerama zaustave mlade. Načelnik te opštine Mlađan Dragosavljević kaže za “Glas” da je izgradnja zgrade u kojoj će biti 20 stanova počela.

  • Sada smo u fazi temelja. Do kraja jula raspisaćemo javni poziv, a već smo usvojili pravilnik o bodovanju, odnosno rangiranju potencijalnih korisnika po javnom pozivu, jer je interesovanje veliko. Cijena kvadrata biće mnogo povoljnija u odnosu na tržišnu. Ova mjera je neophodna kako čitave porodice ne bi napuštale opštinu – rekao je Dragosavljević.

On kaže da se svi moraju uhvatiti u koštac sa problemom odlaska ljudi te konkretnom pomoći zaustaviti taj trend. Smatra da je Srbac na dobrom putu da spriječi odlazak u veće centre, ali i inostranstvo.

  • Projekat izgradnje zgrade za mlade je dobra priča kada je rješavanje te problematike u pitanju, jer smo sigurni da će oni koji dobiju stan tu i živjeti. Ubijeđeni smo da će dati dobar efekat i biti pozitivan primjer. Kada vidimo na kraju koliko će njih ostati ispod crte, ako bude veliki broj, mi smo zainteresovani da gradimo još jednu lamelu – kazao je Dragosavljević.

Da je ovaj projekt u Doboju dao rezultate, potvrđuje za “Glas” i prvi čovjek tog grada Boris Jerinić koji kaže da su se, pored toga što su uspjeli da zadrže mlade, dvije porodice čak vratile iz Njemačke jer su na taj način riješile pitanje krova nad glavom.

  • Već 67 porodica koje su ispunjavale uslove su u svojim stanovima, četvrti poziv je završen i ključeve 19 stanova treba da podijelimo, što će biti ubrzo – rekao je Jerinić ističući da su imali poteškoća zbog divljanja cijena repromaterijala, zbog čega su mijenjane i skupštinske odluke.

Uslovi
Prema riječima Mlađana Dragosavljevića, određena je i starosna struktura bračnih parova koja mora biti ispoštovana da bi mogli konkurisati.

  • Najmanje jedan od supružnika ne smije da bude stariji od 35 godina, s tim da smo ostavili mogućnost čak i starijih samohranih roditelja, odnosno majki da ne prelaze tu granicu – rekao je Dragosavljević.

Neki od uslova koje moraju ispunjavati oni koji budu konkurisali u Foči su da jedan od supružnika nije stariji od 38 godina, da ima stalno prebivalište u toj opštini, da ne posjeduje stambenu jedinicu u svom vlasništvu i da je platežno sposoban da otplaćuje kredit za stan.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,742FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts