spot_img
Srijeda, 22 Marta, 2023
HomeRegijaBijeljina"Veoma brzo biće ugovori za sve predstojeće dionice prema Bijeljini"

“Veoma brzo biće ugovori za sve predstojeće dionice prema Bijeljini”

-

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da će Srpska veoma brzo imati ugovore i finansijsku konstrukciju za sve predstojeće dionice auto-puta da bi Doboj prema Bijeljini u punom kapacitetu bio povezan.

Višković je rekao da je izgradnja 112 kilometara auto-puteva, koje je aktuelna vlast uradila u proteklih 15 godina, znak razvoja i prosperiteta Srpske.

Višković je, nakon polaganja kamena temeljca na izgradnji dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko u Garevcu kod Modriče, napomenuo da je riječ o izgradnji auto-puta prema granici sa Brčko distriktom, za šta je predviđeno 650 miliona KM, plus PDV, na 15 godina, uz garanciju Vlade Republike Srpske, i u periodu građenja od tri godine.

Izvođač radova je Kineska državna korporacija za građevinsko inženjerstvom, deveta po rangu među 500 takvih kompanija na svijetu.

“To dovoljno govori o njihovoj snazi i onome što mogu da urade i kako da urade. Podizvođači na ovom projektu će 90 odsto biti kompanije iz Republike Srpske i koristiće se resursi Srpske”, rekao je Višković.

On je istakao da će izgradnja navedene dionice auto-puta pomoći razvoju lokalnih zajednica kroz koje prolazi tako što će privući strane i domaće investitore.

Prema njegovim riječima, stvaraju se preduslovi bržeg razvoja, a najbolji primjer toga je Prnjavor.

“Na naše primjedbe koje smo izrekli juče u Doboju reagovali su iz Evropske banke za obnovu i razvoj i tražili sastanak sa mnom već u ponedjeljak i ja ću im prenijeti naše stavove”, rekao je Višković, dodajući da Republika Srpska želi ubrzani razvoj.

On je dodao da Republika Srpska već u petak ima zakazane razgovore sa kineskim partnerima u vezi sa dionicom auto-puta od Brčkog do Bijeljine.

“Već se izvode pripremni radovi, krenulo se sa navozom materijala na dionici auto-puta od Rače do Bijeljine od 19 kilometara, 80 odsto finansira Srbija, razliku finansira Vlada Republike Srpske. Izabran je izvođač”, rekao je Višković.

On je naveo da će se 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, sa Srbijom ozvaničiti i početak radova na toj dionici auto-puta.

Višković je podsjetio da je Srpska sagradila novi most preko Save u Gradišci te da će do sljedećeg ljeta biti sagrađen i most u Rači.

“Mi očekujemo da u narednih četiri ili pet godina povežemo Banjaluku i Beograd auto-putem”, rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je najavio da će 2. septembra biti potpisan memorandum o razumjevanju sa kineskim partnerima za izgradnju brze saobraćajnice od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Vlasenice do Podromanije.

“To je onda povezivanje na brzu saobraćajnicu ili auto-put Višegrad prema Sarajevu, a naša je želja u nekom sljedećem koraku i da krenemo prema kompletnoj Hercegovini”, istakao je Višković.

On je rekao da će Vlada Srpske sutra odobriti izdvajanje dodatnih šest miliona KM za izgradnju puta od Tjentišta do Broda na Drini.

“Konačno potpisujemo ugovor za izgradnju i tog dijela puta od Tjentišta prema Brodu na Drini i novi most preko Drine i 12 kilometara puta Brod na Drini prema Šćepan Polju. Pravimo poveznicu prema Šćepan Polju, most, i kanjonom Sutjeske idemo na Tjentište i dalje prema Gacku, Bileći i Trebinju”, naveo je Višković.

Govoreći o gasifikaciji Republike Srpske, Višković je rekao da očekuje da ruski partneri dođu u Srpsku između 9. i 10. septembra.

“Na najvišem nivou dolaze ljudi iz `Gasproma` i pregovaramo oko izgradnje gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci i dalje prema Novom Gradu”, istakao je Višković.

Sourcesrna

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,742FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts