spot_img
Srijeda, 22 Marta, 2023
HomeRegijaRatko Đurković iz Ugljevika nije kriv za navodne zločine protiv stanovništva bosanske...

Ratko Đurković iz Ugljevika nije kriv za navodne zločine protiv stanovništva bosanske nacionalnosti

-

Sud Bosne i Hercegovine je, u prostepenom postupku, oslobodio Ugljevičanina Ratka Đurkovića koga je Tužilaštvo BiH teretilo da je počinio krivična djela protiv čovječnosti u vezi s ratnim zločinom i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, rečeno je “Novostima” u Sudu BiH.

Ovaj Ugljevičanin je oslobođen optužbe da je od početka aprila 1992. godine do kraja oktobra 1992. godine, u okviru „napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u Ugljeviku, sa optuženim N. R., kao komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

On je, pisalo je u optužnici, komandovao napadom na selo Tursunovo Brdo, opština Ugljevik, u kom je živjelo bošnjačko stanovništvo. U tom napadu su, kako su ga optužili, „NN pripadnici jedinica koje su bile pod njegovom kontrolom, navodno ubili civile bošnjačke nacionalnosti, prisilno preselili nesrpsko civilno stanovništvo i neopravdano uništili imovinu populacije nesrpske nacionalnosti. Takođe jedinice pod njegovom komandom su navodno ubijale i ratne zarobljenike.”

U Ugljeviku su svi pozdravili ovu sudsku odluku, uz podsjećanje da je Ratko Đurković, primjer čovjeka koga krasi čast i poštenje, „koji nije zgazio mrava, a kamoli da je odgovoran za teške optužbe, koje su je sud ocjenio neosnovanim“.

– Znali smo i znamo ko je naš Ratko – kaže Života Isaković, predsednik SUBNORA iz Loznice. -Svi smo bili uz njega. Znali smo da je nevin, ali teška su ovo vremena. Pravda je pobijedila.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,742FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts