spot_img
Srijeda, 22 Marta, 2023
HomePolitikaPrijedlog drugog rebalansa budžeta 4,51 milijarde KM

Prijedlog drugog rebalansa budžeta 4,51 milijarde KM

-

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznosi četiri milijarde i 510 miliona KM, kojim je stanovništu usmjereno 477 miliona KM, istakla je danas ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Obrazlažući Prijedlog drugog rebalansa budžeta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da navedeni okvir predstavlja uvećanje od 128 miliona KM, odnosno 2,9 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta za ovu godinu.

“Predloženi drugi rebalans budžeta je za 486 miliona KM viši u odnosu na budžet za ovu godinu, a razlog donošenja drugog rebalansa je usklađivanje prihoda i rashoda”, rekla je Vidovićeva.

Ona kaže da je do rasta prihoda, koji su u odnosu na rebalans usvojen u maju ove godine viši za 471 milion KM, došlo zbog značajno visoke inflacije, povećanja koeficijenata raspodjele indirektnih poreza, te povećanja privredne aktivnosti, praćene visokom pokrivenošću uvoza izvozom.

“Od povećanih prihoda, drugim rebalansom je stanovništvu usmjereno 477 miliona KM, izuzev 81,4 miliona KM koji su usmjereni na javne investicije od kojih će građani imati indirektnu koristi”, dodala je Vidovićeva.

Ona je navela da ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u ovoj godini iznose 3,77 milijardi, što je uvećanje od 116,8 miliona KM, odnosno 3,2 odsto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.

“Poreski prihodi planirani su u iznosu od tri milijarde i 483,3 miliona KM što je više za 3,9 odsto ili 130,8 miliona KM u odnosu na poreske prihode planirane prvim rebalansom budžeta za ovu godinu”, dodala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u Prijedlogu drugog rebalansa budžeta iznose milijardu i 191,2 miliona KM, što je uvećanje od 40,4 miliona KM ili 3,5 odsto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.

“Navedena procjena je usklađena sa dosadašnjim kretanjem prihoda od ovog doprinosa i rastom plata i broja zaposlenih u Republici Srpskoj u ovoj godini”, rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je Prijedlogom drugog rebalansa budžeta planiran prihod od indirektnih poreza u iznosu od milijardu i 730 miliona KM, što je uvećanje od 56,2 miliona KM ili 3,4 odsto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.

“Do rasta prihoda od indirektnih poreza došlo je zbog značajnog rasta cijena, te krajnje potrošnje u Republici Srpskoj, što je uticalo na rast koeficijenta raspodjele prihoda od indirektnih poreza za Republiku Srpsku, kao i zbog značajnog oporavka privrede i spoljnotrgovinske razmjene u odnosu na situaciju tokom 2020. i 2021. godine”, rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da su neporeski prihodi u Prijedlogu drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu 285,1 miliona KM, što je umanjenje od 15,3 miliona KM ili 5,1 odsto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta Republike Srpske.

Ministar finansija kaže da budžetski rashodi u drugom rebalansu iznose tri milijarde 846,5 miliona KM i viši su od rebalansa za 211,5 miliona KM, a od budžeta za 545,5 miliona KM.

“Rashodi su usmjereni za podršku standardu građana, kako bi se amortizovale posljedice inflacije i ostalih negativnih ekonomskih trendova u svijetu kao što je poskupljenje energenata, a koji su se reflektovali na domaću ekonomiju”, rekla je Vidovićeva.

Drugim rebalansom budžeta, kaže ona, povećana su izdvajanja za lična primanja zaposlenih za 79,5 miliona KM u odnosu na budžet Republike Srpske za ovu godinu.

“Za boračke kategorije u Republici Srpskoj drugim rebalansom je povećan iznos za 20,1 milion KM, a uz jednokratnu pomoć od 43,1 milion, ukupno uvećanje u odnosu na budžet je bilo 63,2 miliona KM”, rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je novčana pomoć nezaposlenoj djeci poginulih boraca iznosila 3,8 miliona KM i za toliko je povećano izdvajanje rebalansom, a socijalna zaštita je u odnosu na usvojeni budžet viša za 6,5 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da je drugim rebalansom obuhvaćena i pomoć mladima u iznosu od 39,4 miliona KM, dok je za roditelje četvoro i više djece koji nisu zaposleni drugim rebalansom usmjereno 12.070.000 KM.

Ona je navela da su javne investicije povišene za 81,4 miliona KM u odnosu na budžet, dok su drugim rebalansom subvencije za privrednike i poljoprivrednike više za 57 miliona KM u odnosu na budžet.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,742FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts